De ce a fost ucis Socrate?Socrate, cel mai mare filozof al tuturor timpurilor, a fost de fapt cel mai urât om din Atena.

                     
July 12, 2024
Share

De ce a fost ucis Socrate?
Socrate, cel mai mare filozof al tuturor timpurilor, a fost de fapt cel mai urât om din Atena.

A fost acuzat de cruzime și corupție a tinerilor. Curtea populară, Eliea, l-a condamnat la moarte: iar Socrate, una dintre cele mai strălucite minți din istorie, a murit bând cucută.


Dar de ce toate astea? Se pare că Socrate nu făcea nimic periculos. Pur și simplu punea întrebări, vorbea cu oricine: cu nobili, cu cetățeni de rând, cu tineri.

Dar întrebările lui, în franchețea lor, în simplitatea lor au demolat certitudinile interlocutorilor săi, forțându-i să se confrunte cu golul propriilor certitudini, cu inconsecvența raționamentului lor.


El ne-a învățat să ne îndoim.
Socrate era un personaj prea incomod cu îndoielile pe care le inocula.
A avut îndrăzneala de a demasca politicienii corupți și profesorii falși care susțin adevăruri false și cunoștințe false.


Pentru aceasta a fost condamnat la moarte. Era o amenințare la adresa status quo-ului, un pericol care trebuia eliminat.
În timpul procesului, Socrate nu a vrut să se pocăiască sau să cerșească milă.

De asemenea, a refuzat să fie asistat de un vorbitor. Inteligența este incomodă, asta ne învață procesul împotriva lui Socrate. Masele vor iluzii și nu adevăruri; vor să fie linguși și să trăiască fericiți în ignoranță.

Bărbații deștepți sunt stânjenitori. Sunt interzise, ostracizate, disprețuite, pentru că tulbură somnul maselor, pun la îndoială autoritatea, dezvăluie înșelăciunile instituțiilor.