Tu stiai ca Maria Obrenovici a fost amanta şi marea iubire a lui Alexandru Ioan Cuza?

                     
September 4, 2024
Share

Maria Obrenovici a fost amanta şi marea iubire a lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta i-a dăruit lui Cuza doi băieţi, care au fost crescuţi de soţia domnitorului, Doamna Elena. Mai mulţi istorici susţin că Maria Obrenovici a participat la complotul ce a dus la abdicare lui Cuza.

Născut la data de 20 martie 1820, la Bârlad, Alexandru Ioan Cuza a devenit unul dintre cele mai importante personaje din istoria ţării noastre. El a fost primul domnitor al Pricipatelor Unite şi al statului naţional România. Cuza s-a căsătorit în anul 1844 cu soţia sa Elena Rosetti, care se înrudea cu neamul Sturdzeştilor, al Balşilor şi al Cantacuzinilor.

La una dintre petrecerile la care a participat, Alexandru Ioan Cuza o întâlneşte pe Maria Catargiu Obrenovici fiica boierului Costin Catargiu şi fosta soţie a principelui sârb Milos Obrenovici. Având o frumuseţe rară, aceasta reuşeşte să-l cucerească rapid pe domnitor, aventura dintre cei doi nefiind un secret pentru nimeni. Relaţia extraconjugală avută de Cuza nu a fost benefică pentru el, oamenii politici alegând să se îndepărteze de el şi să-l oblige să abdice la data de 11 februarie 1866.

Iubirea dintre Cuza şi Maria Obrenovici a dat naştere la doi fii, Alexandru (1864 – 1889) şi Dimitrie (1865 – 1888), care s-a sinucis. Cei doi au fost adoptaţi de către doamna Elena, soţia lui Alexandru Ioan Cuza, care i-a crescut ca şi cum ar fi fost copiii ei, oferindu-le dragostea sa maternă.

În anul 1862, Alexandru Ioan Cuza i-a cumpărat amantei sale o casă pe strada Biserica Amzei, foarte aproape de Palatul Domnescu. El a fost văzut în multe seri cum intra în casa Maria Obrenovici, deşi încerca să se furişeze deghizat.

„Foarte cheltuitoare, Maria Obrenovici s-a folosit pentru a-şi păstra iubirea lui Cuza de sfaturile şi mijlocirea lui Cesar Librecht, unul dintre prietenii cei mai buni ai domnitorului, confident al său şi membru de bază al camarilei domneşti. (…) Belgianul a ştiut atât de bine să câştige încrederea lui Cuza, încât, atunci când prietenul său a ajuns domn al Principatelor Unite, l-a avansat rapid de la simplu soldat la gradul de sublocotenent, ataşându-l statului major, pentru ca, nu după mult timp, să-l facă major, numindu-l în această calitate aghiotant domnesc, alături de colonelul Pisoschi”, arată Corneliu Şenchea în cartea „Amor şi galanterie bucureşteană.

La 41 de ani, Maria Obrenovici a aflat că este bolnavă de cancer și s-a sinucis la Dresda. A fost înmormântată la biserica Sf. Spiridon din Iași. În 1908, apoi a fost deshumată și mutată în cavoul familiei sale din Cimitirul „Eternitatea” din Iași.

Elena Maria Catargiu-Obrenovici, fotograf Nikola Stokman, Viena, circa 1870.

Sursă text: Adevărul
Sursă foto: Muzeul de Arte Aplicate din Belgrad