În cadrul unui experiment 5 maimuțe au fost puse într-o cușcă

                     
April 29, 2024
Share

“În cadrul unui experiment 5 maimuțe au fost puse într-o cușcă. În mijlocul cuștii era o scară , iar pe treapta de sus erau multe banane.
De fiecare dată când o maimuță încerca să urce scara pentru a ajunge la banane ,
experimentatorul stropea toate maimuțele cu apă înghețată.

În cele din urmă , de fiecare dată când o maimuță începea să urce pe scară , celelalte o trăgeau în jos și o băteau , ca să evite stropirea cu apa gheață. În curând , nici o maimuță nu a îndrăznit să mai urce pe scară după banane.

Apoi , experimentatorul a înlocuit una dintre maimuțele din cușcă , cu o nouă maimuță.
Primul lucru pe care l-a făcut noua maimuță a fost să urce pe scară după banane.
După mai multe bătăi , noua maimuță a învățat norma socială. Nu a știut niciodată de ce celelalte maimuțe nu au lăsat-o să urce după banane , pentru că nu fusese stropită niciodată cu apa înghețată , dar a învățat repede că acest comportament nu va fi tolerat de celelalte maimuțe.

Una câte una , fiecare maimuță din cușcă
a fost înlocuită cu o nouă maimuță pînă când nu a mai rămas nici una din grupul de început.
De fiecare dată când o maimuță nouă urca pe scară , restul grupului o trăgea chiar și cele care nu au fost stropite niciodată cu apa înghețată.

Pînă la finalul experimentului , cele 5 maimuțe din cușcă învățaseră să urmeze regula adică să nu urce pe scară după banane , fără ca niciuna dintre ele să știe motivul.

Dacă le-am fi putut cere maimuțelor raționamentul lor , de ce nu și-au lăsat colegele de cușcă să urce pe scară după banane , probabil că răspunsul lor ar fi fost : Nu știm , așa s-a făcut și se face mereu.

Exact așa se stabilesc și se urmează normele sociale cu religiile , tradițiile și obiceiurile.
Toți cei care le umează de generații întregi habar n-au de ce , dar le urmează pentru că așa s-a făcut mereu.
Gândește-te de o mie de ori înainte de a urma o religie , tradiții și obiceiuri negative care nu știi nimic despre istoria lor , nu urma turma.
Dacă fiecare om ar gândi cu propriul creier , totul ar avea sens și fiecare ar înțelege cum stau lucrurile. Să ai o bază de date , și să fii foarte bine informat asupra tuturor deciziilor politice și religioase , pentru care ei decid și determină modul în care trebuie să-ți trăiești viața.

Eu sînt sigură că 80% care urmează normele sociale și religia habar n-au de ce trebuie să facă asta ! Dacă-i întrebi spun că așa trebuie , că așa făceau și părinții , bunicii și străbunii dar ei nu știu de ce. Exact pe ei se bazează sistemul…”

Sursa: Miriam Ionescu