TU STIAI CA…Femela vultur , atunci cand isi alege tatăl puilor săi, rupe o crenguță cu ciocul?

                     
May 19, 2024
Share

Femela vultur , atunci cand isi alege tatăl puilor săi, rupe o crenguță cu ciocul?
Se ridică la o înălțime mare și incepe să planeze în cercuri cu ea.
Atunci când în jurul ei încep să se adune vulturii, ea lasă crenguța să cadă jos. Masculul care reușește sa prindă crenguța în cădere și să i-o aducă înapoi femelei vultur , devine alesul ei, însă numai după ce face asta de mai multe ori.
După ce își fac un cuib confortabil împreună , femela depune ouă (două sau trei )și tot împreună le clocesc .
Când ies din ouă , puii necesită o îngrijire atentă și atât mama cât și tatăl îi protejează până la maturitate.
Le aduc de mâncare, apa, ii apără de ploaie, soare puternic până ce puilor le cresc penele și li se întăresc aripile și coada.
Și aici apare momentul decisiv… masculul incepe să ciocănească în cuib până din el vor cădea toate penele călduroase.
Puii vor incepe să se agite, neînțelegând ce se întâmplă, doar in cuib s-a facut atât de frig si incomod… Ulterior, mama prinde un peste si se așează undeva la 5 metri distanţă de cuib si incepe sa mănânce din el. Puii incep să țipe, să se agite si mai mult…
Acum, că le este frig și foame, ce le rămâne de făcut? Ei incep câte unul să iasa din cuib, făcând mișcări pe care nu le-au mai facut până atunci si nici nu le-ar fi făcut dacă părinții i-ar mai fi dădăcit.
Dar trebuie să ne amintim că puii se află la marginea prăpastiei, pe cea mai înalta stânca și astfel, unul câte unul, încep să cadă. Numai că in acest moment, tatăl care cândva prindea crenguțe, își prinde acum puii si îi salvează.
După mai multe astfel de căderi, puii încep să-și întindă aripile și să facă mișcări pe care nu le-au mai facut niciodata anterior – ei învață să zboare !
In acest fel, vulturii își învață puii să fie independenți ,să-și caute singuri hrana …Este un moment din viață când copii trebuie să devină independenți !”
text preluat —