Povestiri motivationale

                     
May 21, 2024
Share

În timp ce un grup de broaște călătorea prin pădure, două dintre ele au căzut într-o groapă adâncă. Când celelalte broaște s-au înghesuit în jurul gropii și au văzut cât de adânc este, le-au spus celor două broaște că nu mai este nicio speranță pentru ele.

Cu toate acestea, cele două broaște au decis să ignore ce spuneau ceilalți și au început să încerce să sară din groapă .

În ciuda eforturilor lor, grupul de broaște din vârful gropii tot spunea că ar trebui să renunțe. Că nu vor reuși niciodată.

În cele din urmă, una dintre broaște a ținut cont de ceea ce spuneau ceilalți și a renunțat, căzând in gol până la moarte. Cealaltă broască a continuat să sară cât a putut de tare. Din nou, mulțimea de broaște a strigat la ea să oprească durerea și să moară.

A sărit și mai tare și în cele din urmă a reușit. Când a ieșit, celelalte broaște au spus: „Nu ne-ai auzit?”

Broasca le-a explicat că este surda si a crezut ca o incurajeaza tot timpul.

Morala povestii:

Cuvintele oamenilor pot avea un efect mare asupra vieții altora. Gândește-te la ceea ce spui înainte să-ți iasă din gură. Ar putea fi doar diferența dintre viață și moarte.

Gândirea ingusta (vs Gândire creativă)

Într-un orășel italian, cu sute de ani în urmă, un proprietar de mică afacere datora o sumă mare de bani unui creditor. Creditorul era un tip foarte bătrân, cu aspect neatractiv, căruia i s-a întâmplat să-i placă fiica proprietarului afacerii.

A decis să-i ofere omului de afaceri o intelegere care să șteargă complet datoria pe care o avea. Totuși, problema era că i s-ar șterge datoria doar dacă s-ar putea căsători cu fiica omului de afaceri.

Inutil să spun că această propunere a fost primită cu o privire de dezgust.

Creditorul a spus că va pune două pietricele într-o pungă, una albă și una neagră.

Fiica ar trebui apoi să introduca mâna în geantă și să aleagă o pietricică. Dacă era neagră, datoria ar fi ștearsă, sifata s-ar căsători cu el. Dacă ar fi fost alba, datoria ar fi ștearsă și ea, dar fiica nu ar fi trebuit să se căsătorească cu el.

Stând pe o potecă împrăștiată cu pietricele din grădina omului de afaceri, creditorul s-a aplecat și a ridicat două pietricele.

În timp ce le ridica, fiica a observat că ridicase două pietricele negre și le pusese pe amândouă în geantă.

Apoi i-a cerut fiicei să introduca mana în geantă și să aleagă una.

Fiica avea în mod natural trei opțiuni cu privire la ceea ce ar fi putut face:

  1. Refuzul de a culege o pietricică din geantă.
  2. Sa scoata ambele pietricele din geantă și expunerea pentru înșelăciune.
  3. Sa aleaga o pietricică din geantă știind că este neagră și se sacrifică pentru libertatea tatălui ei.

Ea a scos o pietricică din geantă și, înainte de a se uita la ea, a aruncat-o „întâmplător” în mijlocul celorlalte pietricele. Si i-a spus ea creditorului:

„Oh, ce neîndemânatic din partea mea. Nu contează, dacă te uiți în geantă după cea care a mai rămas, vei putea spune ce pietricică am cules eu.”

Pietricica ramasa în geantă este evident neagră și, văzând că rechinul nu a vrut să fie expus, a trebuit să  joace ca și cum pietricica pe care a aruncat-o fiica ar fi fost albă și să șteargă datoria tatălui ei.

Morala povestii:

Este întotdeauna posibil să depasiti o situatie dificila pe tot parcursul gândirii limitate și să nu cedați singurelor opțiuni din care credeți că trebuie să alegeți.