Teiul lui EMINESCU este un tei argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă de aproximativ 540 de ani, aflat în PARCUL COPOU din IAȘI

                     
May 26, 2024
Share

TEIUL LUI EMINESCU!
Teiul lui EMINESCU este un tei argintiu (Tilia tomentosa Moench) cu o vârstă de aproximativ 540 de ani, aflat în PARCUL COPOU din IAȘI. Arborele, asociat istoric cu poetul MIHAI EMINESCU, reprezintă unul dintre cei mai importanți arbori monument din ROMÂNIA și constituie un simbol pentru orașul IAȘI.

 

 
 

Teiul a suferit o serie de tratamente majore, primul în 1953, când a fost segmentat în urma unei furtuni, curățat și sprijinit pe console metalice. Au urmat alte două tratamente, în 1990 și 2014, respectiv.

Teiul supraviețuiește astăzi grație unui fenomen biologic rar, care a permis unor rădăcini adventive să crească prin interiorul trunchiului putrezit, pătrunzând în pământ. Arborele fructifică anual și continuă să atragă vizitatori.

Potrivit profesorului MANDACHE LEOCOV, teiul lui EMINESCU ar fi fost remarcat de însuși GHEORGHE ASACHI, în timpul desenării planurilor pentru Grădina COPOU:

“GHEORGHE ASACHI a întâlnit un tei cu o coroană rotată superbă, dar care nu intra în viziunea amenajării parcului în stil mixt. El nu se încadra în axa centrală a parcului. Dar datorită frumuseții lui, a fost menținut, iar în perioada în care EMINESCU și-a desfășurat activitatea la IAȘI.

El a oferit umbra, el a oferit cadrul pentru refacerea forțelor sleite de o muncă extrem de intensă. Aici, la umbra teiului, ieșenii îl întâlneau frecvent pe marele nostru poet, fie alături de VERONICA MICLE, fie alături de bunul său prieten,

 

 
 

ION CREANGĂ. După plecarea lui la BUCUREȘTI, ieșenii au botezat acest tei “TEIUL lui EMINESCU ”. În cel de-al doilea Război Mondial, în Parcul COPOU a fost lagăr, lagăr al românilor luați de pe stradă. Fostul meu socru a fost luat de pe stradă și a fost aici, în lagăr, și apoi a fost dus în Uniunea Sovietică. Învățătorii care erau în lagăr au făcut strajă teiului, pentru a nu fi tăiat.” (profesorului Mandache Leocov)

În fața teiului se află un bust de bronz al lui MIHAI EMINESCU.
Muzeul comemorează anual “SĂRBĂTOAREA TEIULUI”, având drept ax de desfășurare însuși teiul lui EMINESCU.
sursa net.