Jurasicul inferior, aproximativ 200 de milioane de ani (Rovereto, Trento)

                     
May 31, 2024
Share

Jurasicul inferior, aproximativ 200 de milioane (Rovereto, Trento)

Ele se găsesc pe aflorimente de rocă calcaroasă înclinate spre fundul văii, rezultat al unei alunecări de teren impunătoare recunoscută și astăzi ca una dintre cele mai mari din Europa, care s-a desprins de Monte Zugna în epoca medievală. Planul de alunecare al alunecării de teren este tocmai planul stratului pe care se găsesc urmele de dinozaur.

Vârsta acestor roci este Jurasicul inferior, acum aproximativ 200 de milioane de ani. Peisajul atunci era foarte diferit de cel de astăzi, comparabil cu cel al actualului Golf Persic, cu o mare tropicală caldă, Tethys, bogată în săruri minerale. Pe o mare plajă noroioasă, îndepărtată de coasta și de mișcarea valurilor, sute de dinozauri erbivori și carnivori au trecut singuri, lăsându-și urmele pașilor întipărite în noroiul moale.

Acestea s-au păstrat datorită poziției plajei la câțiva kilometri în urmă, a temperaturilor foarte ridicate, care au evaporat apa din interiorul noroiului și au întărit urmele pașilor, și datorită prezenței, în interiorul noroiului moale, a covoarelor de alge care au ajutat la stabiliți forma.

Există peste o mie de urme fosile conservate în Calcarele Gri, prezente în urme sau sub formă de urme unice și conținute în șase nivele stratigrafice diferite pentru o grosime de 5-6 metri, demonstrând că dinozaurii au trecut în mod repetat pe o perioadă lungă de timp. Cele mai abundente urme (80%) sunt cele cu trei degete, tipice teropodelor (dinozauri carnivori bipedi).

Urmele mari de disauropod ovale, printre cele mai vechi descoperite până acum, sunt și ele relativ abundente (15%). Urmele scurte și apropiate de trei degete, cu capete rotunjite, atribuite ornitopodelor primitive (5%) sunt printre cele mai vechi găsite la nivel mondial.

Unele dintre cele mai semnificative și cel mai bine conservate versanți se găsesc de-a lungul „gârlei Chemini”. O caracteristică a urmelor de la Rovereto este că dezvăluie animale solitare, care nu se mișcau în haite. Urmele au o afinitate africană: zona a fost probabil un promontoriu parțial apărut al plăcii africane, din care au apărut dinozaurii care au creat urmele.


Sursa: Muzeul Civic de Istorie Naturală din Trieste

Imagine: Bella Lasta, Valle di Revolto (Alti Lessini, Verona): în 1990, Guido Roghi a descoperit, pe o suprafață de rocă de peste 50 de metri pătrați, în formațiunea de calcar cenușiu din Jurasicul inferior (Pliensbachian), mai multe urme și urme, inclusiv un cu trei degete lung de vreo treizeci de centimetri.