HRANA ȚĂRANILOR, DIN VREMURI DE MULT APUSE !!!

                     
July 21, 2024
Share


Mâncarea de căpetenie era mămăliga, pe care o mânca în vreme de dulce (de frupt) și de post, împreună cu alte mâncări calde și reci. Unii săteni mănâncă și pâine ( cei înstăriti )


Mămăliga se facea din făină de porumb (de păpușoiu), în unele locuri se mănânca mămăligă de mei , de orz, de hrișcă; cea de orz este foarte hrănitoare, cea de mei și de hrișcă este hrănitoare însă are mai puțină putere decât cea din mălai


Pentru ca mămăliga să fie hrănitoare, trebuie să fie făcută din mălaiu sănătos, bine fiert.
Din făină de porumb se face mămăligă vârtoasă, mămăligă subțire sau terciu, păsat sau terciu din făină măcinată mai mare și fiartă cu lapte, turtă în spuză, mălai în țest, turtă coaptă în țest, mălai cu brănză, mălai în tavă și jumări cu lapte acru, cocoloș sau brânză învăluită în mămăligă și coaptă pe cărbuni.


Mămăliga mai poate fi pripită sau coaptă mult . La cea pripită se pune făina în apă fierbinte puțin câte puțin, nu este mult fiartă; pe când la mămăliga fiartă timp îndelungat se pune făina toată de-o-dată și se fierbe mult, se pot face cocoloașe, dacă acela care o gătește nu știe să o amestece bine.


Sătenii cu dare de mână mănâncă mămăliga, cu carne, păsări, pește, unt, brânză, lapte, ouă, mai ales în sărbători; iar cei săraci, cu ceapă și sare, cu usturoiu verde, cu praz, cu udătură de mujdeiu de usturoi, de chiseliță de prune verzi ori uscate, de magiun de prune.


Mămăliga chiar goală era hrănitoare, dar ca să rămână sănătoși trebuie să mai schimbe mâncarea, să nu mânce în toate zilele unul și același lucru.
Mămăliga se mănâncă și prăjită pe cărbuni, ceea ce-i dă un gust plăcut.

Papara se face din felii de mămăligă, printre cari se pune brânză, se așează în tigaie, se pune unt proaspăt și se coace acoperită cu capac.
-preluat net-