În 16 septembrie 1976 campionul mondial la înot Shavarsh Karapetyan a reușit să scoată la suprafață 37 de oameni

                     
August 5, 2024
Share

În 16 septembrie 1976 campionul mondial la înot Shavarsh Karapetyan tocmai își terminase antrenamentul, când un troleibuz căzuse de pe un baraj și se scufundase în Lacul Erevan. Tânărul de 23 de ani a fugit la fața locului, s-a dezbrăcat și a plonjat în apă ca să salveze cât mai mulți oameni.

În ciuda vizibilității aproape de zero, Karapetyan a înotat aproape 5 metri în adâncime ca să ajungă la troleibuz descoperind că nu era nicio fereastră deschisă. A decis să spargă geamul din spate, rănindu-și între timp picioarele. În următoarele 20 de minute Karapetyan a reușit să scoată la suprafață 37 de oameni, dintre care 20 au supraviețuit. Alți nouă au scăpat singuri prin fereastra pe care o deschisese.

Eroismul lui Karapetyan l-a costat, rămânând cu cicatrice permanente pe plămâni după ce a făcut pneumonie și și-a petrecut următoarele trei săptămâni într-un pat de spital înainte de a putea merge din nou. Dar anul următor a participat la două competiții – unde a câștigat o medalie de aur și a doborât al 11-lea record mondial – înainte de a se retrage definitiv.

quora.com