Într-o zi, Lev Tolstoi stătea pe peronul gării Tula când un tren curier a făcut o scurtă oprire

                     
September 11, 2024
Share

Într-o zi, Lev Tolstoi stătea pe peronul gării Tula când un tren curier a făcut o scurtă oprire. Un domn a ieșit rapid dintr-o trăsură de primă clasă și a fugit spre bufet.

Câteva momente mai târziu, o doamnă a ieșit din trăsură și a strigat după el: „George! George! Ce faci? ”Dar George, concentrat pe bufet, nu a auzit-o.

Doamna, în grabă, l-a observat pe Tolstoi în apropiere, confundându-l cu un bătrân obișnuit. Ea s-a apropiat de el și i-a spus: „Bătrâne, poți să-l aduci pe domnul acela de acolo? Iti dau un ban. ”

Tolstoi, amuzat, s-a conformat și l-a adus pe George înapoi doamnei, care i-a înmânat bănuțul promis Pe măsură ce acest lucru s-a desfășurat, privitorii de pe platformă au început să șoptească entuziasmați: „Uite, este Tolstoi! ”Doamna, acum intrigată, a întrebat:

„Unde? – Unde? – Unde? ”Când l-au arătat pe bătrânul care l-a recuperat pe George, ea s-a îngrozit. Grăbindu-se, ea a exclamat: „Conte Tolstoi, vă rog să mă iertați! Sunt atât de jenată… ”Apoi a cerut banii înapoi.

Tolstoi, râzând din inimă, a răspuns: „Nu, nu voi renunța la acest bănuț… Ar putea fi singurul bănuț pe care l-am câștigat vreodată sincer. ”În timp ce suna al treilea clopoțel, semnalizând plecarea trenului, doamna agitată s-a retras rapid în trăsură.

Această anecdotă, din biografia lui Ivan Nazhivin „Sufletul lui Tolstoi”, surprinde umilința și umorul lui Tolstoi, chiar și în fața identității greșite.