„Nu, Iisus nu a fost „palestinian. ”De fapt, pedeapsa romană a evreilor din Iudeea prin redenumirea Iudeii în „Siria Palaestina”

                     
October 5, 2024
Share

Marina Medvin:
„Nu, Iisus nu a fost „palestinian. ”
De fapt, pedeapsa romană a evreilor din Iudeea prin redenumirea Iudeii în „Siria Palaestina” a avut loc abia la 200 de ani de la viața lui Iisus în Iudeea.
Realitate:
1) Iisus s-a născut evreu, într-o familie de evrei, în Betleem, Iudeea.
2) Betleem a fost o cetate în Iudeea, fostul regat al lui Iuda. Acesta era regatul sudic al iudeilor, locuitorii nativi ai regiunii. Împărăția de nord a iudeilor se numea Israel; a fost cucerită de asirieni cu 722 de ani înainte de vremea lui Isus.
3) În timpul vieții lui Iisus, Iudeea a fost ocupată de romani.

4) Iisus a fost un rabin care practica iudaismul.

5) Ultima masă a lui Iisus este descrisă ca o Paște de Paște… pentru că era evreu.

6) După ce Iisus a fost răstignit și ucis de romani, urmașii săi au crezut că a înviat. Astăzi, urmașii săi sunt cunoscuți drept creștini.

7) Credințele creștine își au originea din iudaism și din Iisus, precum și din cei care i-au urmat învățăturile.

8) Crăciunul este sărbătorit astăzi de creștini dar este o sărbătoare a nașterii lui Iisus în Iudeea într-o familie de evrei deoarece creștinismul își are rădăcinile în istoria și credințele evreilor din Iudeea.

9) La două secole după viața lui Iisus în Iudeea, romanii i-au pedepsit pe evreii rebeli din Iudeea, după câștigarea războaielor evreiești-romane, redenumind Iudeea în Siria Palaestina.

10) Regiunea Siria Palaestina a fost în cele din urmă cucerită de Imperiul Otoman. Imperiul Otoman a cedat acest teritoriu după sfârșitul Primului Război Mondial în 1918. Terenul a fost repartizat Marii Britanii prin conferinţa de la San Remo din aprilie 1920.

11) Britanicii au început imediat planurile de a facilita recrearea unei patrii evreiești în regiunea numită la acea vreme Palestina.

12) Israel, numele reutilizat din regatul de nord al evreilor, a fost înființat ca țară modernă în 1948.

13) Israelul modern conține doar o parte din pământul aparținând regatelor originale ale iudeilor.